030-2283923

Adres

Leyenseweg 16-18
Bilthoven

Openingstijden receptie

Maandag–Vrijdag, 8.00 tot 18.00
Voor overige openingstijden zie info & adres

Telefoon

030-2283923

SCHOKDEMPERS

Van alfa romeo tot volvo

onderhoud en reparatie van alle merken auto’s!

AFSPRAAK MAKEN

Wat is een schokdemper?

Een schokdemper ook wel schokbreker genoemd is een buisvormig onderdeel met een zuigerstang welke gemonteerd zit tussen de draagarm of fuseestuk en de carrosserie. De schokdemper kan los gemonteerd zijn of geplaatst zijn in een veerpoot en omvat worden door een spiraalveer. Dit is een zogenaamde MacPherson wielophanging.

Wat is de functie van een schokdemper?

Schokdempers zorgen ervoor dat het contact tussen uw auto en de grond goed blijft. Zonder schokdemper zou de band als een stuiterbal over het wegdek gaan en daarmee het wegcontact in grote mate verliezen. Dit is vanzelfsprekend niet wenselijk want een onbestuurbare auto is het gevolg. Slechte schokbrekers geven ook extra slijtage aan uw banden.

Hoe is een kapotte schokdemper te herkennen?

Een kapotte schokdemper is te herkennen aan lekkage, rammelende geluiden en / of een week (onstabiel) weggedrag. Heb je een vermoeden van versleten schokdempers dan is het advies deze bij ons te laten testen:

  • Opveertest, na indrukken mag de carrosserie niet na deinen / zweven. Dit blijft een test die niet erg “wetenschappelijk” is maar echt slechte schokdempers zijn hiermee wel te herkennen.
  • Schokdemper test, dit is eigenlijk de enige juiste test om schokdempers te testen op een professionele manier.
  • Visuele inspectie van de schokdempers op lekkage en bevestiging.
Wanneer schokdempers vervangen?

De schokdempers aan de voorzijde maken deel uit van de ophanging van uw auto. Het veerpootlager zorgt voor een goede verbinding tussen de auto en de schokdemper. Het vangt trillingen en schokken up zodat u deze niet in uw stuur voelt. De schokdemper beweegt ontelbaar vaak in en uit. De werking van de schokdemper gaat langzaam en vrijwel onmerkbaar verloren. Merkt u dat de remweg van uw auto langer wordt? En verliest u soms de controle in de bochten? Dan is dit reden genoeg om de schokdempers te vervangen. Schokbrekers zijn gemiddeld na 80.000 kilometer aan vervanging toe. Echter, de manier van rijden en het gewicht van de auto beïnvloeden dit gemiddelde sterk. Bij normaal gebruik kunnen de schokdempers lang mee gaan, maar het blijft een slijtage-onderdeel. Bij iedere APK keuring, kleine onderhoudsbeurt, grote onderhoudsbeurt en carcheck worden de schokdempers door ons gecontroleerd.

Monroe Safety Expert

Van Hugten is een Monroe Safety Expert en als Monroe Safety Expert hebben we alle kennis in huis betreft de schokdempers!. Als de schokdempers de beste tijd hebben gehad dan kan dit leidingen tot extra slijtage aan de banden en andere onderdelen. Als Monroe Safety Expert is Van Hugten duidelijk een herkenbare specialist op het gebied van de schokdempers.

monroe_safety_expert_vanhugten
HEEFT U MISSCHIEN OOK NODIG

Kleine onderhoudsinspectie

Distributieriem vervangen

Schokdemper achterzijde

Airco servicebeurt