030-2283923

Adres

Leyenseweg 16-18
Bilthoven

Openingstijden receptie

Maandag–Vrijdag, 8.00 tot 18.00
Voor overige openingstijden zie info & adres

Telefoon

030-2283923

HISTORIE

Periode 1953 – 1962

De heer en mevrouw Van Hugten starten hun bedrijf in 1953 met autorijschool Rally aan de Groen van Prinstererweg in de Bilt. In die zelfde periode huurde Van Hugten een kleine werkplaats achter het woonhuis op de Leyensweg 16 om zijn eigen auto’s en van de eerste klanten te repareren, waaruit later het autobedrijf “Garage van Hugten” ontstond. In mei 1955 kochten ze het woonhuis aan voor eigen bewoning. In het begin werd de woning nog gedeeld bewoont. Aan de rechter zijde woonde familie Van Hugten, en aan de linker zijde woonde familie Horsman, welke ook een groente en fruitzaak hadden. Al snel groeide de klantenkring voor reparatie en onderhoud naast de autorijschool. In 1961 werden de eerste plannen gemaakt voor verbouwing aan de de werkplaats achter het huis. De kleine werkplaats zou voorzien worden van een smeerkuil en de gevel van de woning zou worden aangepast. De heer Van Hugten haalde zijn vakdiploma’s en mevrouw Van Hugten haar middenstandsdiploma. In het jaar 1962 werden alle vergunningen verstrekt en was Garage van Hugten een feit. In de jaren hierna werd gestopt met het geven van rijlessen.

Periode 1963 – 1972

Deze periode kenmerkt zich door groei en bouwplannen. In 1963 is de eerste verbouwing een feit, de groentezaak van Horsman wordt opgeheven, Dhr. Horsman wordt pompbediende en de groentewinkel wordt omgebouwd naar een ruimte waaruit Dhr. Horsman zijn benzine klanten kan ontvangen. In 1963 verkrijgt Garage van Hugten zijn Fiat sub-dealerschap en groeit de onderneming. De eerste bouwplannen worden gemaakt om de kleine werkplaats te vergoten, maar stuiten op bezwaar bij de gemeente. in 1965 koopt Van Hugten het naastgelegen pand op nr 18 aan van Knopper, maar verhuurt deze ruimte eerst nog een tijdje aan fietsenmaker Chris van der Puil. In 1967 wordt er een kleine verbouwing gedaan aan de linkerzijde van het woonhuis op nr. 16 en wordt deze ruimte geschikt gemaakt als eerste showroom. Begin 1970 wordt het pand op nr 18 betrokken voor eigen gebruik, en wordt er een bouwplan gemaakt om achter de beide panden op nr. 16 en nr. 18 een werkplaats te bouwen. Ook nu stuit dit plan op bewaar bij de gemeente en bij de importeur van FIAT. Om de expansie het hoofd te bieden wordt er een tijdelijk onderkomen gezocht voor een grotere werkplaats op de Rembrandtlaan, ter hoogte waar MK Skiservice nu gevestigd is. Begin 1971 wordt er een nieuw plan gemaakt waarbij het het huis op nr 18 en alle overige opstallen achter nr. 16 gesloopt worden. Het plan omvat een grote werkplaats met showroom en een volledige onderkeldering van de werkplaats. Begin 1972 wordt hier een bouwvergunning voor verstrekt en met de sloop van de opstallen wordt eind 1972 gestart.

Periode 1973 – 1997

Deze periode kenmerkt zich door rust, stabiliteit en groei van het klantenbestand. In 1973 begint de nieuwbouw zijn vormen te krijgen. De opening van het pand is in december 1973, midden in de oliecrisis. Vanaf de opening wordt Van Hugten ook officieel Fiatdealer i.p.v. subdealer. Dit is ook het tijdperk dat de auto importeurs een paar keer per jaar shows met aanbiedingen organiseerde. Midden jaren 70 opent Van Hugten een Zweeds ML-Tectyl station in de Bilt, waar alle eigen auto’s en de auto’s voor de omliggende collega dealers getectyleerd werden. Eind jaren 80 werd het pand op Leyenseweg 20 aangekocht met de bedoeling daar nieuwbouw te realiseren, maar deze plannen zijn niet doorgegaan omdat de gemeente hier geen vergunning aan wilde verlenen. Langer tijd is in de winkel van nr. 20 nog wel de kantoorruimte gehuisvest. Begin jaren 90 wordt er nog een kleine interne verbouwing gedaan voor een grotere receptie en kantoorruimte zodat alles weer gehuisvest is op nr. 18. In 1992 komt van Hugten Sr te overlijden en nemen Nol en Ron van Hugten verder de leiding binnen het bedrijf.

Periode 1998 – 2017

In deze periode worden er vele wijzigingen in activiteiten en in huisstijl doorgevoerd door de veranderingen en schaalvergroting in de autobranche. Van Hugten beëindigd in 1998 het Fiat dealerschap en gaat verder als Opel Dealer, en in 2004 wordt het dienstenpakket uitgebreid met de formule van Profile Tyrecenter. Omdat er nog steeds veel vraag naar Fiat onderhoud is, en omdat in deze periode Peugeot Nefkens in Bilthoven zijn deuren sluit besluiten we om ook het het Fiat en Peugeot onderhoud toe te voegen. In 2008 lanceren we onze vernieuwde website www.mobility-center.nl waarin alle activiteiten in één website zichtbaar zijn. in 2011 hebben we geprobeerd onze nieuwbouwplannen te verwezenlijken op Larenstein, maar uiteindelijk toch besloten op de huidige locatie te blijven zitten. 2012 is het jaar waarin de nieuwe huisstijl van Profile Tyrecenter wordt doorgevoerd, en in 2013 bestaan we 60 jaar en zijn we 50 jaar BOVAG lid. In dat zelfde jaar wordt ons Opel dealerschap beëindigd, hierdoor passen we ook onze gevelreclame aan aan de huisstijl van Van Hugten Mobility-Center. Eind 2013 openen we ons velgencenter www.velgen-center.nl. Na 50 jaar in dienst te zijn geweest nemen we in 2015 afscheid van Jos Jongerius die dan met pensioen gaat. Eind 2016 beëindigen we de samenwerking met Profile Tyrecenter en gaan we met banden en velgen onder eigen vlag verder als “Banden & Velgencenter Van Hugten”. 2017 is sinds 1963 het eerste jaar waarop we, net zoals ooit begonnen zijn, zelfstandig draaien op eigen kracht en onder eigen vlag.

2018 – 65 jaar Autobedrijf van Hugten

Nog steeds een familiebedrijf met oog voor de klant

“Waar blijft de tijd?”, denk ik deze dagen vaker. Wij – Ron, Nol en Maja van Hugten – zijn als kinderen opgegroeid met het autobedrijf van onze ouders. Nu, 65 jaar na de oprichting, zijn wij drieën trots dat we ons steentje hebben mogen bijdragen aan het mooie bedrijf in Bilthoven dat nu Van Hugten Mobility-Center heet.

Het begon echter niet als autobedrijf. Vader (Nol) en moeder (Truus) startten hun bedrijf in 1953, eerst als autorijschool Rally, aan de Groen van Prinstererweg in De Bilt. Maar ja, soms moest er ook wel eens iets aan die auto’s gedaan worden. Daarvoor huurde pa een kleine werkplaats achter het woonhuis aan de Leyenseweg 16 in Bilthoven.

Van rijschool naar garage

Maar vader kwam steeds minder aan rijlessen geven toe. Want de eerste buurman liet niet lang op zich wachten: “Nol, wil je eens naar mijn auto kijken?” Daarna kwam de volgende, en voordat hij ‘t wist was de halve buurt klant, haha. Mijn ouders moesten kiezen, autorijschool of garage. Beide was niet te doen. Pa zat tot diep in de nacht te sleutelen en moest ’s morgens weer rijlessen geven. Ze kozen voor de garage, daar lag toch meer zijn hart. Zo was hij ook dicht bij moeder. Hij haalde zijn vakdiploma’s, zij haar middenstandsdiploma. In 1962 werd de werkplaats voorzien van een smeerkuil en de gevel van de woning aangepast: Garage Van Hugten was een feit.

Groei, groei, groei

In 1963 komt er een pompstation en Fiat sub-dealerschap wordt verkregen. In 1967 wordt de linkerzijde van nr. 16 omgebouwd tot eerste showroom. Om de groei aan te kunnen worden het inmiddels aangekochte pand nr. 18 en alle opstallen achter nr. 16 gesloopt, om plaats te maken voor een grote, onderkelderde werkplaats en showroom. De opening is in 1973. Vanaf de start ook officieel Fiatdealer. Midden jaren 1970 opent Van Hugten een tectyleerstation in De Bilt.

In 1992 overlijdt vader en nemen de kinderen verder de leiding binnen het bedrijf. Zo is het nog steeds. Ik, Ron (57), doe de algemene bedrijfsvoering, mijn broer Nol (60) is hoofd werkplaats, en zus Maja (54) voert de administratie. Een hecht team,  zonder elkaar in de haren te vliegen, ook knap.

Van Hugten wordt in 1998 i.p.v. Fiat-dealer Opel-dealer, en in 2004 komt er een Profile Tyrecenter bij. In 2013 eindigt ons Opel-dealerschap en openen we ons velgencenter. Na 50 dienstjaren gaat in 2015 Jos Jongerius met pensioen. Eind 2016 stoppen we met Profile en gaan onder eigen vlag verder met banden en velgen als “Banden & Velgencenter Van Hugten”.

Back to the roots

2017 is sinds 1963 het eerste jaar waarop we, net zoals ooit begonnen zijn, op eigen kracht en onder eigen vlag opereren. En tja, nu in 2018, zijn we 65 jaar verder. Nog steeds een familiebedrijf, en dat is best knap in een tijd van grote autopaleizen. Wij concentreren ons op reparaties van alle merken. En vooral: aandacht voor de klant, doen wat je belooft. Veel klanten mogen we met de voornaam aanspreken, sommigen zijn zelfs al 40 jaar klant bij ons. Of liever: gast, want zonder hen zijn we nergens.

En moeder loopt komt nog elke dag even binnen, ze helpt ook nog met de boekhouding. Ook zij heeft natuurlijk haar 65-jarig jubileum. Daar even bij stilstaan is toch wel gepast. We hebben moeders dan ook fijn in de bloemetjes gezet. Ze was verrast, het deed haar wel wat. Mooi om te zien. Proficiat!