030-2283923

Adres

Leyenseweg 16-18
Bilthoven

Openingstijden receptie

Maandag–Vrijdag, 8.00 tot 18.00
Voor overige openingstijden zie info & adres

Telefoon

030-2283923

RUITENWISSERS VERVANGEN

Van alfa romeo tot volvo

onderhoud en reparatie van alle merken auto’s!

AFSPRAAK MAKEN

Ruitenwissers: vervang ze jaarlijks, loop geen onnodige risico’s

Ruitenwissers zijn misschien wel één van de meest onderschatte onderdelen van de auto. Pas bij een flinke hoosbui en een laagstaande zon besef je hoe onmisbaar ze zijn. Tijd om er meer over te lezen!

Wanneer zijn ruitenwissers aan vervanging toe?

Ruitenwissers die nodig aan vervanging toe zijn, beginnen te piepen, te ratelen, laten strepen achter of stuiteren over de voorruit. Natuurlijk is het altijd beter om dat moment voor te zijn. Want als er 1 ding is dat u niet wilt, dan is het wel geen hand voor ogen zien in de auto. Op bijna alle ruitenwissers zit een handig geheugensteuntje: een sticker die geleidelijk van kleur verandert. Ook wel de ‘slijtage indicator’ genoemd. In het instructieboekje van uw auto leest u welke kleur staat voor het vervangen van de wissers. Gemiddeld gaan ruitenwissers zo’n 12 tot 15 maanden mee. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd even bij ons aankloppen.

Wist u dat ruitenwissers ook tijdens de APK keuring aan bod komen

De ruitenwissers van uw auto moeten goed functioneren op alle standen en dienen de ruit goed te kunnen droogvegen. Het rubber van de wisser mag niet uitgedroogd zijn en moet volledig vast zitten op de wisser zelf. Een ruitenwisser voor is verplicht, achter is niet altijd verplicht. Toch moeten ruitenwissers, indien gemonteerd, altijd aan de APK keuringseisen voldoen. 

Wat is de grootste vijand van de ruitenwisser?

De ruitenwissers aanzetten terwijl er nog een laagje ijs op ligt, is een no-go. IJs wordt wel de grootste vijand van de ruitenwisser genoemd. Niet zo gek, want ijskristallen zijn zo scherp dat ze het rubber beschadigen. Zet de ruitenwissers dus pas aan als de ruiten helemaal ijsvrij zijn. Als het vriest, is het verstandig om karton of een anti-vriesdeken op de ruit te leggen. Niet alleen hoeft u hierdoor ‘s ochtends niet te krabben, de wissers vriezen ook niet vast. Zijn ze toch vastgevroren? Tik een paar keer zachtjes met een ijskrabber en ze zijn weer los.

autoruit-krabben
Door wie is de ruitenwisser is uitgevonden?

De Amerikaanse uitvindster Mary Anderson vond het maar niks dat automobilisten constant moesten uitstappen om de ramen schoon te maken. Ze bedacht een bijzonder mechanisme: een lange arm met een rubberen blad. De bestuurder van de auto kon deze arm bewegen, zonder zijn handen naar buiten te hoeven steken. In 1903 kreeg ze patent op de ruitenwisser, die ze ‘autoglaswasapparaat’ noemde.

maryanderson
De wisserbladen schoonmaken is een must

Het geldt voor wasmachines, truien, planten en ruitenwissers: met een beetje extra zorg gaan ze veel langer mee. Het belangrijkste is dat de ruitenwisserbladen regelmatig schoon worden gemaakt, zeker in de zomer. Door opgedroogd vuil, insecten en vogelpoep kunnen ze een stuk minder goed hun werk doen. De wisserbladen kunt u gewoon schoonmaken met een spons. Ook belangrijk: laat nooit de ruitenwissers op de voorruit vallen na het schoonmaken van de ruit, gebruik altijd genoeg ruitenwisservloeistof en haal bladeren onder de wissers vandaan. Als de ruitenwissers strepen veroorzaken, komt dat 9 van de 10 keer door takjes en bladeren die eronder zitten.

HEEFT U MISSCHIEN OOK NODIG

Kleine onderhoudsinspectie

Distributieriem vervangen

Schokdemper achterzijde

Airco servicebeurt